Dış gebelik kendiliğinden sona erme eğiliminde olmadığından tıbbi müdahale gerektirmektedir. Ayrıca unutmamak gerekir ki dış gebelik durumunda herhangi bir şekilde sağlıklı doğum beklenmez.
Dış gebelik ayrıca karın ağrısına neden olabilir. Bu ağrı, adet dönemi ağrısına benzer.
Genellikle dış gebeliklerde embriyo fallop tüplerine yerleşse de bazı durumlarda nadir olarak görülse de %5’ oranında rahim ağzı veya karın içi gibi farklı yerlere de konumlanabilir ve dış gebelik oluşur.
Metotreksat maddesi enjeksiyon propertyımı ile verilir ve gebelik dokusundaki büyümeyi engelleyerek durdurur ve ardından düşük oluşmasını sağlayarak gebelik sonlanır.
Bu nedenle dış gebelik geçiren kadınlar ilerideki gebeliklerinde doktorlarıyla yakından iletişimde olmalı ve riskleri azaltmak için gerekli önlemleri almalıdırlar.
Sadece bazen bebek oluşmayabilir ve boş gebelik dediğimiz sağlıksız bir gebelik oluşabilir. Yada bekleyince bebek ve kalp atışı görülebilir. Takipte kalmaya devam edin.
Eğer tedavi ameliyat ile yapıldıysa en az one ay ilişkiye girilmemeli. Vajinal kanama görülebilir ancak dikiş kanaması olursa doktora başvurulmalı.
Dış gebeliğin erken teşhis edilemediği durumda kanamayı durdurmanın zor olması hayati tehlikelere yol açabilir. Dış gebelik riskleri arasında tehlikeli olan bir diğer sorun ise rahimde fallop tüplerinin ve yumurtalıkların enfeksiyon kapması ile pelvis iltihabının oluşması.
Ancak bazı etmenler ektopik gebeliği daha muhtemel hale getirebilir. Dış gebeliğe neyin sebep olduğuna dair sorulara yanıt niteliğindeki bu faktörler aşağıdaki gibidir:
Dış gebelik geliştirme şansını artırabilecek çeşitli risk faktörleri vardır. Kişi aşağıdakilere sahipse, dış gebelik geliştirme riski daha yüksek olabilir:
“Dış gebelik kendiliğinden düşer mi?” sorusunu yanıtlayalım. Bazı durumlarda dış gebeliğin kanama ve yırtılma yapacak hale gelmeden, kendiliğinden Detay sonlanabiliyor ve bir miktar kanama ile vücuttan ayrılabiliyor.
Gebeliğin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için ilk adım olarak döllenen yumurtanın fallop tüplerine girerek ilerlemesi ve yolculuğunun sonunda ise sağlıklı ve olması gerektiği gibi rahme ulaşması ve kendisine en uygun yeri bularak yerleşmesi gerekir.
Özellikle erken hamilelik döneminde vajinal yoldan kanama varsa dış gebelik akılda tutulmalıdır.
Dış gebelik tıptaki advertisementı ile ektopik gebelik olarak da adlandırılmaktadır. Aynı zamanda tubal gebelik, kornual gebelik, intersiyel gebelik, gizli gebelik gibi isimleri ve farklı türleri de bilinmektedir.